De Nachtwacht Project

Update: January 19, 2024

HOME    Nederlands  English  中文

Rembrandt van Rijn: De Nachtwacht

"De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren."

--->>> click anywhere on the painting above to access the interactive page

Historische sociale netwerken

Dit project van een week over de Nachtwacht is een uitbreiding van mijn Biard Research Project om te zien hoe gemakkelijk het is om de webstructuren die ik in 2015 voor "Une Soiree au Louvre" heb gemaakt, ook bij andere kunstwerken toe te passen.

Het organiseren van onze sociale netwerken speelt een grote rol in ons leven. Soms vergeten we dat dit niet begon toen Mark Zuckerberg in 2003 de website "The Facebook" voor Harvard-studenten bouwde, maar dat deze behoefte zo oud is als onze samenleving. Onze connecties met goede vrienden, familie en kennissen worden nu eenvoudig weergegeven, bijgewerkt en verbeterd op onze smartphones.
Vóór de fotografie, uitgevonden in 1839, was een schilderij de enige manier om de status van je netwerk te laten zien. Daarom gaven Frans Banninck Cocq en Willem van Ruytenburch in 1639 aan Rembrandt van Rijn de opdracht om dit voor hun schuttersgroep te doen. Dit prachtige werk, te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, werd voltooid in 1642.

Ik heb deze interactieve webpagina gemaakt om bezoekers in staat te stellen meer over de Nachtwacht te weten te komen en via links door te gaan naar andere schilderijen, zoals de kopie van de Nachtwacht gemaakt rond 1649 door Gerrit Lundens (1622 - 1686). Deze is in het bezit van de National Gallery in Londen maar is tot 2023 in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Amsterdam.
Aangezien de oorspronkelijke Nachtwacht in 1715 werd getrimd om tussen twee deuren in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam te passen, zijn drie personen aan de linkerkant verdwenen. Van de drie andere zijden werden ook enkele smallere delen (ongeveer 20-40 cm breed) geëlimineerd. Gerrit Lundens kopie is van vitaal belang geworden om de originele Nachtwacht opnieuw te maken. Het origineel had een veel betere positionering van de figuren en een sterkere visualisatie van de actie in dit bijzondere schilderij. Ik heb de karakters van links naar rechts genummerd, beginnend bij de afgesneden linkerrand van het schilderij.

Mijn doel voor het maken van deze pagina is om museumbezoekers 'hands-on' informatie te geven met behulp van touchscreen-monitoren in de buurt van het schilderij en online bezoekers en scholen meer details te geven over hoe het schilderij is gemaakt. Het is opvallend hoe beperkt de huidige musea in staat zijn in dit soort informatie snel en in meerdere talen voor het publiek beschikbaar te maken.

Een interactieve versie zoals deze kan binnen enkele weken in meerdere talen worden gemaakt. Ze kunnen grote aantallen bezoekers op een informatieve manier onderhouden als er bij grote exposities of populaire kunstwerken wachttijden ontstaan. Natuurlijk geven ze ook uitgebreide mogelijkheden om andere kunstwerken of exposities te promoten.

Aarzel niet om contact met me op te nemen als je vragen of opmerkingen/aanvullingen hebt...

© Gert Nieveld, Amsterdam, Februari 2022